SERA ECO - SOLARA

SERA PASIVA, ECO-SOLARA - PRINCIPII DE FUNCTIONARE

Principiul fundamental al acestor sere este STOCAREA PE TIMPUL VERII A UNEI CANTITATI URIASE DE CALDURA in pamintul din jurul lor, astfel incit iarna sa nu fie nevoie de incalzire suplimentara.

STOCAREA CALDURII se face natural, prin transfer termic :

1. IN TIMPUL VERII, peretii transfera caldura aerului din sera spre pamintul inconjurator.

2. IN TIMPUL IERNII, transferul se produce invers. Pentru a stoca o cantitate mare de caldura, avem nevoie de un volum mare de pamint in jurul serei si atunci este preferabil sa construim sera, ingropata in pamint.

Exemplu:

  

OrbitaLunar

Soare lunar 2

DEPOZITUL PASIV ANUAL DE CALDURA

1.IZOLAREA HIDRO SI TERMICA A PAMINTULUI PE O DISTANTA DE 4-6 METRI IN JURUL SEREI

hidroizolatia

 

HIDROIZOLATIA este esentiala pentru ca pamintul ud (de fapt apa din pamint) este un foarte bun conducator de caldura si astfel stocul de caldura acumulat incet in timpul verii se va pierde rapid in sezonul ploios. Se creaza o "UMBRELA" care va tine pamintul uscat in jurul serei (umezeala accelereaza transferul caldurii prin pamant, spre zonele exterioare neizolate).

hidroizolatia3

TERMOIZOLATIA este de asemenea esentiala pentru ca fara ea, caldura acumulata in timpul verii,s-ar pierde rapid o data cu racirea vremii. Practic vorbim de o "PUFOAICA IMPERMEABILA" care imbraca pamantul din jurul serei, altfel spus, izolam termic o sera cu peretii grosi de 4-6 metri.

Acesti pereti grosi de 4-6 metri nu vor mai face schimb de caldura cu exteriorul, dar prin masa termica uriasa, vor uniformiza temperatura interioara anuala. 

CIRCUITUL SUBTERAN DE INCALZIRE SI RACIRE PASIVA

O retea de tevi subterane, perforate in partea inferioara, capteaza aerul din sera, il trece prin subsol si apoi este suflat inapoi in sera cu ajutorul unor ventilatoare alimentate fotovoltaic. Tevile au dea lungul generatoarelor inferioare orificii de 5-6 milimetri diametru.

stocarea1 stocarea2

In subsol se petrec urmatoarele FENOMENE:

RACORIREA SEREI - Daca aerul captat din sera este mai cald decit temperatura solului, cedeaza acestuia caldura si aerul racit este suflat inapoi in sera realizind astfel racorirea.

INCALZIREA SEREI - Daca aerul captat din sera este mai rece decit temperatura solului, se incalzeste si suflat inapoi in sera, produce incalzirea acesteia.

PLOAIE SUBTERANA - Deoarece intre aerul captat din sera si temperatura solului sunt diferente in interiorul tevilor subterane se produce un fenomen de CONDENS (Ploaie subterana).

PICATURILE DE CONDENS trec prin orificiile de 5-6 milimetrii si umezesc pamantul din jurul tevilor cu urmatoarele beneficii:

  • ASIGURA UDAREA/IRIGAREA PLANTELOR - aproape nu mai este nevoie de udare/irigare suplimentara.
  • NU RACESTE PAMANTUL- ca in cazul udarii/irigarii de suprafata.
  • RECUPEREAZA DIOXIDUL DE CARBON - principala hrana a plantelor.
  • RECUPEREAZA INGRASAMINTELE - in special azotul.
  • PARTICIPA LA INCARCAREA DEPOZITULUI PASIV ANUAL DE CALDURA - pe timpul verii. Intr-o picatura de condens se concentreza energie termica de 5 ori mai mult decit in orcare alt material (apa, metal, pamint, pcm-uri, pietre) PENTRU CA ACEST MECANISM DEOSEBIT DE COMPLEX (constructiv simplu) SA FUNCTIONEZE CU REZULTATELE ASTEPTATE, INTREG VOLUMUL DE AER AL SEREI,TREBUIE TRECUT FORTAT, PRIN TUBULATURA SUBTERANA, O DATA LA 15 MINUTE (de 5 ori pe ora).

PERETELE NORD-PERETELE SUD-REFLECTORUL SUPERIOR FIX

pertetele nord 1 

pertetele nord 2

PERETELE NORD

  • PERETELE NORD - Este construit sub un unghi de 10 grade inclinat spre NORD, unghi reusit prin simulare optica si care aproape dubleaza cantitatea de raze solare care cad pe sol (in timpul iernii, soarele se afla "jos", in luna Decembrie la 23 grade). Este vopsit in negru pentru absorbtie masiva de energie solara sub forma de caldura, pe care VARA o transfera in depozitul pasiv anual de caldura iar IARNA invers, din depozit in sera. In peretele NORD pot fi inglobate sticle PET umplute cu apa pentru a creste masa termica (10 sticle/mp). Este un excelent izolator termic pe partea de NORD, impotriva vinturilor dominante in special CRIVATUL.

  • PERETELE SUD - Este construit sub un unghi de 12-15 grade, inclinat spre sud, unghi reusit prin simulare optica. Este vopsit in negru, pentru absortia la maxim posibil a razelor de soare trimise de reflectorul superior. In peretele sud pot fi inglobate sticle PET umplute cu apa pentru a creste masa termica (10 sticle/mp).

  • REFLECTORUL SUPERIOR FIX. Se sprijina pe peretele nord si partea vitrata. Inclinatia lui este calculata in functie de coordonatele geografice ale localitatii unde se construieste sera. Este vopsit in alb pentru a reflecta eficient razele de soare pe peretele sud si solul din sera.

INSTALATII SOLARE FOTOVOLTAICE

Necesarul de energie electrica pentru o sera poate fi asigurat de o instalatie solara fotovoltaica proiectata dupa nacesarul serei.

Posibili consumatori:


1. Alimentarea ventilatoarelor CIRCUITULUI SUBTERAN DE INCALZIRE SI RACIRE.
2. Alimentarea instalatiilor de ILUMINAT CRESTERE PLANTE.
3. Alimentarea POMPELOR SOLARE SUBMERSIBILE pentru extras apa din pamant.
4. Alimentarea generatoarelor de aer cald sau radiatoare pentru incalzire in SITUATII METEO EXTREME.
5. Alte automatizari.

PENTRU ALTE INFORMATII DESPRE INSTALATII SOLARE VIZITATI WWW.PANOURISOLAREBUZAU.RO 


Surse de inspiratie:  Vegetariul lui Ivanovcasasolara.blogspot.roBuilditsolar.com

Urmariți-ne și pe:     facebook     twitter     google plus 


spatiiverzibuzau.ro Web analytics